Udskriv

Rundt om Ølsted

Ølsted I går en lille gammeldags upåagtet Landsby I morgen en forstad til Århus med vokseværk. Oldtidens Ølsted finder man som bopladser fyldt med flinteredskaber, potteskår, begravelsespladser og bålsteder.

Ølsted kirkeDer har været livlig aktivitet i næsten alle oldtidens perioder. I middelalderen samledes husene omkring bymidten og jordene strålede ud fra midten i et indviklet ejerforhold. På knoldene gik byhyrden med kreaturerne på græs. Midt i byen byggede man så kirken, da kristendommen var kommet til landet. Fra klokkestablen bimlede den hellige klokke al djævelskab væk fra området.

I nyere tid begyndte gårdene langsomt at flytte ud på jordene, men helt op til nutiden har byen bevaret et meget gammeldags præg.

Stemningsbillede fra Ølsted

Men på det allersidste kommer der nu udvidelsesplaner fra Århus Kommune. Der planlægges en hel bydel med skole og forretninger mellem Ølsted og Lisbjerg. Med etageejendomme og industrien og boligområder. Der er endda sat kort tidsfrist på, så man må jo tro, at det er alvor.

Er Ølsteds tid som lidt gammeldags landsbysamfund forbi? Skal vi til at være en storbyforstad eller vil det lykkes landsbyens borgere at stå sammen om at bevare noget af det gamle særpræg ved Ølsted?

Link:

Ølsted Sogn (Kirkeministeriet): Ølsted Sogn

Ølsted Borgerforening: Ølsted Borgerforening

Transport:

Linie 3 - Se køreplan

www.pendler.net